Сумщина отримає понад 72 км відновленої траси Н-07

Відновлення траси Н-07 “Київ-Суми-Юнаківка” – один із головних об’єктів проєкту “Великого будівництва”.
Автошлях має велике значення, адже з’єднує столицю з обласним центром. До кінця року наша компанія повністю відновить понад 72 км автотраси.
“Керівник “Укравтодору” Олександр Кубраков відвідав із робочим візитом ділянки, на яких тривають роботи, й оцінив високі темпи їх виконання. Усі технологічні процеси зі влаштування дорожнього покриття відповідають найвищим стандартам. Це, напевно, перший візит керівника “Укравтодору” до Сумської області з 2007 року. Нарешті регіону, який багато років недофінансовувався, приділена гідна увага”, – зазначив генеральний директор нашої компанії Микола Тимофеєв.
Працювати на Н-07 компанія розпочала 2019 року. Торік ми виконали капітальний ремонт відрізку довжиною 5 км на ділянці від межі з Чернігівською областю в напрямку міста Ромни. Зі середини березня 2020-го продовжили виконувати капітальний ремонт до міста Ромни на двох відрізках загальною протяжністю майже 11 км (км 213+260 – км 218+320 та км 218+320 – км 224+114).
На першому етапі виконано фрезерування асфальтобетонного покриття, земляні роботи в місцях влаштування перехідно-швидкісних смуг та пішохідні доріжки.
На другому етапі влаштовано посилену дорожню основу зі фрезерованого матеріалу та щебенево-піщаної суміші, оброблених комплексним в’яжучим (СФОВ) у змішувальній установці, яка розташована на новоствореній виробничій базі в селі Бацмани неподалік ділянки виконання робіт.
Фінішний етап – три шари асфальтобетонного покриття: нижній – із крупнозернистої суміші, середній – із дрібнозернистої та верхній – зі щебенево-мастикового асфальтобетону.
Крім того, провели облаштування з’їздів, автобусних зупинок та тротуари.
Основні роботи з капітального ремонту вже завершені. Виконуємо укріплення узбіч, влаштування водоскидів з проїзної частини, встановлюємо дорожні знаки, бар’єрне огородження та наносимо дорожню розмітку.
Іще одним нашим об’єктом на трасі Н-07 є капітальний ремонт мосту у селі Правдюки на 244-му кілометрі траси. Міст побудований у 1964 році. 2015 року споруда почала руйнуватись – обвалилися тротуарні блоки.
Наш мостобудівний підрозділ наразі виконує демонтаж старих конструкцій мосту, влаштована тимчасова об’їзна дорога. Залізобетонні конструкції будуть замінені на металеві (оцинковані) гофровані труби, які вимагають менших витрат на будівництво та експлуатацію.
Окрім капітального ремонту, ми також проводимо середній поточний ремонт двох ділянок траси Н-07.
Роботи на першій 30-кілометровій ділянці, яка починається від селища Недригайлів у напрямку до міста Суми, стартували на початку травня.
Етапність робіт була наступною: розпушуємо зношене дорожнє покриття, вирівнюємо профіль дороги та влаштовуємо посилену дорожню основу зі щебенево-піщаної суміші, обробленої цементом. На наступному етапі відбувається укладання нижнього шару покриття із крупнозернистого асфальтобетону та верхнього шару зі щебенево-мастикового асфальтобетону. Також облаштовуємо з’їзди та примикання, тротуари та автобусні зупинки, укріплюємо узбіччя, встановлюємо бортовий камінь та бар’єрне огородження
Роботи на 26 кілометрах ділянки вже завершені на основному проїзді. На решті відрізку завершуємо влаштування нижнього шару асфальтобетону. До середини серпня плануємо закінчити всі роботи! Працюємо у дві зміни, майже цілодобово.
Роботи на другій ділянці км 266+612 – км 296+280 розпочали наприкінці липня. Це відрізок траси стартує від села Штепівка та пролягає до самого в’їзду в місто Суми. Наразі відбувається фрезерування, розпушування покриття та вирівнювання профілю дороги. Роботи ще багато, але до кінця року проєкт буде завершений!
За словами Миколи Тимофеєва, Сумщина стала одним із стратегічних регіонів компанії. Не випадково на початку квітня цього року “Автомагістраль-Південь” на виробничій базі у смт Степанівка запустила в експлуатацію найсучасніший асфальтобетонний завод Marini TopTower 3000. Ми зацікавлені у тому, щоб і надалі продовжувати відновлювати дороги Сумщини.
У свою чергу, і місцева служба автомобільних доріг, і влада Сумщини мали змогу переконатись, що “Автомагістраль-Південь” є надійним партнером, який завжди забезпечує високу якість та дотримується заданих термінів.