Водогін для Кривого Рогу: «Автомагістраль-Південь» запустила першу нитку

Кривий Ріг почне отримувати воду з річки Інгулець. Перша нитка водогону запущена у тестовому режимі.

✅Будівництво розпочалось у червні цього року через три дні після підриву Каховської ГЕС. В результаті обміління Каховського водосховища у Південне водосховище припинила надходити вода, і Кривий Ріг залишився без водопостачання. Мешканці отримують воду за графіком – по чотири години на добу.

Новий водогін почала зводити наша компанія.

✅Чотири нитки трубопроводів мають з’єднати Південне водосховище з річкою Інгулець.
Новий водогін розрахований на подачу 400 тисяч м3 води щодобово. Загальна довжина трубопроводів – 118 км.

«Темпи та масштаб робіт неймовірні. На будівництві цілодобово задіяно понад 150 одиниць техніки та понад 235 робітників. Це найбільш грандіозний проєкт з водозабезпечення за всі роки незалежності України. За термінами реалізації йому взагалі немає аналогів. Те, що зазвичай робиться роками, ми реалізуємо за лічені місяці», – розповідає наш генеральний директор Микола Тимофеєв.

Під влаштування чотирьох ниток трубопроводів діаметром 1-1,2 метри влаштовується гігантська траншея шириною 13 метрів та висотою 2,5 метри. Загалом це понад півмільйона кубометрів ґрунту. Для будівництва водозабору довелося навіть змістити русло Інгульця, створивши триста метрів тимчасового русла.

⚠️На першому етапі через водогін вода буде подаватись у зрошувальний канал, який компанія очистила від мулу, дерев і чагарників. На другому етапі канал також замінять трубопроводами, і вода з Інгулця почне напряму потрапляти до водосховища.
Кожен день у середньому автомагістралівці додають кілометр труби. Процес передбачає не лише з’єднання труб, але й ущільнення ґрунту, відсипку піщаної подушки.

Наразі влаштовано понад 32 км труб, розповідає Микола Тимофеєв. Перша нитка готова і працює у тестовому режимі. Вода почала поступати з Інгульця до Кривого Рогу.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський заявив, що «влада на всіх рівнях робить усе, щоб врятувати людей і забезпечити питною водою тих, хто отримував її з Каховського водосховища. Кривий Ріг та вся Дніпропетровщина, міста і села Херсонщини, Миколаївщини, Запоріжжя – як би не було важко, маємо допомогти людям», – зазначив Президент.