Велике будівництво 2021: рекордні результати та амбітні плани

Сьогодні у Києві за участі Президента Володимира Зеленського відбувся форум «Дороги та мости». Керівники держави та галузі підбивали підсумки інфраструктурного сезону-2021, обговорювали плани на наступний рік.

В межах форуму «Автомагістраль-Південь» відзвітувала про результати роботи компанії, а також про хід реалізації наших найбільших проєктів.

За словами Володимира Зеленського, за два останніх роки у країні відремонтовано та побудовано майже 14 тис км автошляхів. Відновлено 40% дорожньої мережі державного значення. Це більше, ніж за попередній десятирічний період. Програма «Велике будівництво» має найбільшу підтримку серед українців, люди на власні очі бачать, як змінюється країна. Отже, наступного року масштабне відновлення інфраструктури буде продовжено.

Президент подякував українським платникам податків – адже це вони фінансують розбудову українських доріг.

За словами міністра Олександра Кубракова, у порівнянні з 2019 роком фінансування галузі цього року було збільшено вп’ятеро. У 2022 році планується інвестувати у програму «Велике будівництво» понад 140 млрд грн. Серед найбільших та найперспективніших проєктів наступного року міністр згадав першу концесійну дорогу «Краковець-Львів-Броди-Рівне». ТЕО для проєкту було розроблено нашою компанією. Олександр Кубраков зазначив, що особливу увагу планується приділяти Сходу та Півдню України. Буде нарешті створений Південний транспортний коридор, якій з’єднає Одесу, Миколаїв та Херсон.

Як зазначив заступник генерального директора компанії Валерій Вакарчук, «Автомагістраль-Південь» у сезоні-2021 встановила низку нових рекордів. Було реалізовано понад 100 об’єктів у 13 регіонах України та Молдові. Випущено майже 4 млн тонн асфальтобетонних сумішей, 860 кілометрів автошляхів відновлено у верхньому шарі покриття.

«Більше всього доріг ми відновили у Дніпропетровській області. Це понад 240 км. Також у трійці регіонів з максимальним показником протяжності відновлених доріг – Запорізька та Сумська області. Наймасштабнішим об’єктом цього року стало відновлення Дороги Єдності М-30 “Стрий-Ізварине” у Дніпропетровській та Донецькій областях, загальна протяжність ремонтних ділянок становить понад 260 км. Об’єкт характеризується великою кількістю штучних споруд – понад 30 мостів і шляхопроводів. Загалом для ремонту траси «Стрий-Ізварине» ми залучили 5 АБЗ, 3 грунтозмішувальні установки. Для потреб цього проекту було використано понад 1,3 млн тонн асфальтобетонних сумішей», – розповів Валерій Вакарчук.

Серед мегапроєктів компанії у сезоні 2021 будівництво дороги Н-31 – Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка.

«Це дорога від Дніпра до Києва, яка поєднає місто Дніпро зі столицею. Наразі ми завершили роботи на перших 28 км і приступили до виконання робіт на найскладнішій ділянці протяжністю 30 км, яка має цікаві проєктні рішення. Проєкт реалізується за принципом «проєктуй та будуй». Ми упродовж 2 років повинні виконати понад 5 млн земляних робіт, побудувати 14 штучних споруд. Проєктом передбачено будівництво унікальної для України споруди – естакади протяжністю майже 600 метрів через витки річки Оріль за технологією повздовжнього насуву та постнапруження», – зазначив Валерій Вакарчук.

Докладніше про результати роботи нашої компанії у 2021 році ми розповімо у наступних матеріалах.