Масштабне будівництво південного обходу міста Дніпро

Роботи з будівництва південного обходу міста Дніпра тривають на всіх ділянках від запорізької траси Н-08 «Бориспіль-Кременчук-Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь» до Південного мосту загальною протяжністю 7 км. Найбільш масштабні роботи на об’єкті – будівництво дворівневої транспортної розв’язки на перетині з вулицею Аеропортівською.
Спорудження південного обходу міста – надзвичайно складний проєкт, який має стратегічне значення. Нова об’їзна дорога дозволить спрямувати транзитний транспорт в обхід житлової забудови на правобережного Дніпра. Автошлях також суттєво зменшить транспортне навантаження на вуличну мережу та покращить безпеку дорожнього руху.
Роботи на окремих відрізках дороги тривали ще з 2013 року. 2019-го ми побудували три ділянки загальною протяжністю 3,7 км, які з’єднали запорізьку трасу Н-08 з вулицею Аеропортівською. Роботи на відрізках були завершено у нижньому шарі асфальтобетонного покриття.
Торік ми розпочали будівництво наступних ділянок об’їзної дороги. Розповімо про кожну з них детальніше.
ДІЛЯНКА КМ 3+700 – КМ 4+200
Відрізок починається від вул. Аеропортівської в напрямку Південного мосту. Будівництво ділянки ми розпочали у жовтні 2020-го. Наші бригади проводили роботи із влаштування земляного полотна та переносу інженерних комунікацій. Наразі на ділянці завершується комплекс земляних робіт та плануються роботи з влаштування шарів основи дорожнього одягу.
ДІЛЯНКА КМ 4+200 – МЕЖА МІСТА
Протяжність ділянки складає 1,5 км. Згідно з проєктною документацією, для перепуску поверхневих вод з полів та ярів на ділянці буде влаштовано збірну залізобетонну водопропускну трубу діаметром 2,5 м та довжиною 130 м. Наразі ми виконали розробку ґрунту під влаштування основи водопропускної споруди. Після влаштування труби приступимо до влаштування над нею насипу висотою до 28 м протяжністю 180 м.
ДІЛЯНКА ВІД МЕЖІ МІСТА ДО ВУЛ. МІЛЬМАНА
Ділянка протяжністю 1,2 км також пересікає глибоку балку та проходить болотистою місцевістю. Тому для забезпечення належного водовідведення проєктом передбачено влаштування металевої гофрованої труби діаметром 3 м та довжиною 81 м, яку ми спорудили ще торік. Також минулого року ми виконали комплекс земляних робіт та почали будівництво залізобетонної труби отвором 1,5х2 м, довжиною 68 м та влаштування зливового колектору із поліетиленових труб діаметром 1,2 м. Обсяг земляних робіт склав майже 70 тис. кубометрів.
У цьому році стартували роботи із продовження спорудження земляного полотна та завершення влаштування зливового колектору.
У найближчий час розпочнемо наступний етап робіт – влаштування верхньої частини земляного полотна із піску з пошаровим армуванням геосинтетичним матеріалом.
Окрім будівництва трьох лінійних ділянок автошляху, у березні 2021 року розпочались роботи зі спорудження дворівневої транспортної розв’язки на перетині з вулицею Аеропортівською.
Ця частина проєкту є вкрай важлива, адже дасть змогу повноцінно з’єднати всі ділянки 7-кілометрової об’їзної дороги, забезпечивши комфорт та безпеку транспортного руху при пересіченні нової траси з магістральною вулицею міста.
Будівництво транспортної розв’язки передбачає спорудження мостової споруди – шляхопроводу довжиною 45 м та шириною 22 м.
Наразі активно тривають роботи з влаштування буронабивних паль та ростверків під опори шляхопроводу. Вже на початку травня ми плануємо розпочати монтаж залізобетонних балок мостової споруди.
ЧИСЕЛЬНІСТЬ КОМАНДИ:
  • 200 працівників
  • 75 одиниць спецтехніки
ЗАВЕРШЕННЯ РОБІТ:
  • Осінь 2021 року
ДОВІДКОВО:
Південний обхід міста Дніпра стане частиною магістралі М-04 «Знам’янка-Луганськ-Ізварине». Загальна протяжність відрізку складатиме 7,1 км. Південний обхід міста покликаний вирішити проблеми дорожньо-вуличної мережі та мешканців правобережжя міста Дніпро.