Починаємо подачу води у Кривий Ріг через магістральний водогін. З річки Інгулець вона надходитиме у Південне водосховище.

Пішла вода!
Кривий Ріг залишився без води у червні минулого року. Після підриву Каховської ГЕС вода з Дніпра припинила надходити у Південне водосховище.
❗️З перших годин катастрофи профільне Міністерство долучилось до ліквідації наслідків. «На третій день після трагедії ми розпочали підготовчі роботи для будівництва нового водогону», – зазначив віце прем’єр-міністр Олександр Кубраков.
Найближча до міста вода була у річці Інгулець, але це декілька десятків кілометрів!
«Автомагістраль-Південь» знадобилося лише декілька місяців, щоб у тестовому режимі запустити першу частину водогону, перекинувши води Інгульця до каналу, який наповнює Південне водосховище.
Тепер готова і друга частина об’єкту.
❗️Ще ніколи в історії незалежної України об’єкт такого масштабу не зводився так швидко!
«Нам довелось завозити в Україну матеріали і обладнання, яке зазвичай для таких проєктів замовляється за рік. Ускладнили ситуацію проблеми із логістикою: блокування західних кордонів, перешкоди для судноплавства у Червоному морі, які, зокрема, позначились на термінах доставки автоматичних систем управління із країн Південно-Східної Азії. Але ми зробили все можливе і неможливе, щоб запустити водогін до початку літнього сезону», – зазначив генеральний директор «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв.
Новий водогін це не лише нитки трубопроводів. Довелось тимчасово змінити русло Інгульця, побудувавши на березі величезний водозабір із насосною станцією. Крім трьох насосних побудовані три потужні електропідстанції для живлення насосів. А ще інфраструктура для обслуговування трубопроводів, колосальний комплекс водоскиду.
‍♂️ «Автомагістраль-Південь» – це професіоналізм, досвід, сильна команда і сильний характер. Ми в черговий раз засвідчили вміння організовувати роботу величезної кількості людей і техніки, виконувати супермасштабні комплексні задачі.
Водогін у цифрах:
✅Потужність 400 тис.м3 на добу
✅Довжина 26 кілометрів
✅Довжина трубопроводів діаметром 1-1,2 м – 94 км
✅Обсяг земляних робіт – понад 2,3 млн м3
✅Вийнято понад 1,5 млн м3 грунту
✅Використано 470 тис м3 піску для засипки
✅Для водозабору, водоскиду, колодязів та інших конструкцій використано понад 14 тис м3 бетону.
✅три насосні станції/17 потужних насосів
✅три електропідстанції
✅560 працівників та майже 200 одиниць техніки.
Наша компанія дякує за підтримку Офісу Президента, Уряду, профільному Міністерству. Українська влада надала необхідні ресурси, щоб мешканці Кривого Рогу були забезпечені водою.
Ми дякуємо всій нашій команді, яка працювала на цьому проєкті 24/7. Ви зробили неймовірне! Пишаємось вами!