Вже у квітні Кривий Ріг може отримати воду з усіх чотирьох ниток нового магістрального водогону!

Влаштовано понад 100 км труб діаметром 1-1,2 метри, залишились останні 5 км.
Терміни будівництва взимку залежать від погодних умов, але дуже сподіваємось вже цього місяця повністю завершити влаштування трубопроводів.
Встановлені всі 17 потужних насосів на трьох насосних станціях. Завершуються роботи з їх обв’язки.
Коротше кажучи, проєкт максимально стрімко наближається до завершення.
❓Чому цей проєкт настільки важливий для Кривого Рогу, так як місто зараз під час будівництва забезпечується водою – про це ми поговорили із заступником Криворізького міського голови Олександром Катриченко.
❓Чому знадобилося будівництво водогону?
70% нашого міста – житловий сектор, підприємства, об’єкти критичної інфраструктури – зазвичай споживали воду з Південного водосховища, яке наповнювалося з Дніпра. Коли була підірвана Каховська ГЕС місто могло повністю залишитися без води», – пояснює Олександр Катриченко.
Саме тому почалося будівництво магістрального водогону «Інгулець-Кряжево» довжиною 26 км і потужністю 400 тис. м3 на добу, який має подавати у Південне водосховище воду з річки Інгулець.
Як з’явилися альтернативні схеми подачі води?
Після підриву ГЕС у міста були два місяці, щоб вирішити проблему. Щоб на час будівництва водогону не залишити Кривий Ріг взагалі без води, силами міста, водоканалу побудували дві тимчасові схеми подачі води.
✅Перший проєкт – «Кресівське-Південне» — перекидання води з Кресівського водосховища через 33-й канал до Південного водосховища.
✅Другий проєкт – реверсне перекидання води з річки Інгулець через технологічні мережі «Арселор Міттал – Кривий Ріг».
«Це дало час добудувати головний проєкт державного водогону», – розповідає Олександр Катриченко.
❓Чому альтернативні схеми подачі води є тимчасовими?
Джерелом води для Кресівського водосховища є Мако́ртівське водосховище, яке не має зовнішнього джерела поповнення. За розрахунками фахівців, води в ньому вистачить лише до кінця квітня цього року. З травня у міста залишиться лише один канал подачі води.
«Потужність нитки через промислові мережі «Арселор Міттал» – 80-90 тис. м3 на добу. А місту потрібно – 300-350 тис. м3 на добу. Влітку лише за рахунок випаровування на Південному водосховищі втрачається 60 тис. м3 води на добу», – пояснює Олександр Катриченко.
Таким чином, нитка через «Арселор Міттал» не впорається із забезпеченням міста.
❓Чому перша нитка нового магістрального водогону тимчасово зупинена?
21 серпня минулого року було запущено першу нитку магістрального водопроводу потужністю 100 тис. м3 води на добу. Наприкінці січня її зупинили.
«Кривий Ріг є містом підземного видобутку залізної руди. Щоденно необхідно відкачувати шахтну воду. Так було із самого початку будівництва шахт. Шахтні води накопичуються у спеціальному ставку під назвою «Балка Свистунова». Для недопущення надзвичайної ситуації є необхідність щороку шахтні води направляти у річку Інгулець, змішуючи з водою з каналу Дніпро-Інгулець. На період скиду будь-який водозабір не здійснюється. Є окреме розпорядження Кабміну. Цього року скид та екологічне оздоровлення буде тривати до 1 квітня. Після того, як відбудеться екологічне відновлення річки, робота насосних станцій магістрального водогону буде відновлена. Щоб кожен рік не зупиняти роботу водогону, наразі вирішується питання щодо переміщення точки скиду шахтної води нижче водозабору», – розповів Олександр Катриченко.
☝️Роботи на будівництві не зупиняються ні на годину. ‍♂️Майже 500 працівників працюють у дві зміни, використовується до 200 одиниць техніки. Кривий Ріг чекає на водогін, адже інших варіантів забезпечити місто водою літом цього року просто не існує!