Відновлення дорожнього полотна траси М-18 вийшло на фінішний етап

Стан 23-кілометрової ділянки головної транспортної артерії Запорізької області – траси М-18 “Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта” – уже не викликає нарікань в автомобілістів. Про значну колійність, напливи та просадки дорожнього покриття, які були на дорозі ще на початку літа, водії автотранспорту тепер згадують як про страшний сон.
Аби відновити дорожнє полотно на відрізку дороги км 299+491 – км 322+705, упродовж липня ми у цілодобовому режимі організували виконання цілого комплексу робіт з поточного середнього ремонту з залученням понад 130 працівників і 100 одиниць техніки, а також двох виробничих баз – АБЗ Новомосковськ та АБЗ Новополтавка.
Відтак на всій протяжності основного проїзду проведено фрезерування зношеного дорожнього покриття та влаштування вирівнюючого шару із крупнозернистого асфальтобетону середньою товщиною 12 см. Також на деяких ділянках дороги зі слабкою основою забезпечуємо посилення дорожньої конструкції: влаштування шарів основи із щебенево-піщаної суміші С-5 товщиною 21 см та щебенево-піщаної суміші обробленої цементом товщиною 18 см, а також шар із крупнозернистого пористого асфальтобетону товщиною 10 см.
Шалений темп та цілодобове виконання ремонтних робіт дозволив нам в стислі терміни розпочати фінішний етап асфальтних робіт – укладання верхнього шару зі щебенево-мастикового асфальтобетону товщиною 5 см, який плануємо закінчити вже в кінці серпня. Після цього одразу приступимо до облаштування примикань та автобусних зупинок, укріплення узбіч, встановлення бар’єрного металевого огородження, напрямних стовпчиків та дорожніх знаків, а також нанесення дорожньої розмітки.
Автодорога міжнародного значення М-18 “Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта” у Запорізькій області з’єднує крупні промислові міста Запоріжжя, Василівка та Мелітополь та веде до курортних зон на Азовському морі. Відновлення цього ключового для економічного розвитку Півдня України автошляху є одним із головних завдань ініційованої президентом Володимиром Зеленським програми “Велике будівництво”.