Відновлена траса М-15 «Одеса-Рені» вже понад чотири роки витримує надмірні транспортні навантаження!

Наш унікальний проект «Дорожня експертиза 2015-2020» продовжується!
Експерти «Автомагістралі-Південь» інспектують ділянки автотрас, які компанія ремонтувала у попередні роки, й оприлюднюють свій висновок щодо експлуатаційних характеристик дорожнього покриття.
Сьогодні знайомимо вас із експертизою всім відомої дороги М-15 Одеса-Рені (на м. Бухарест), на якій майже 80 кілометрів протяжності ми відновили протягом 2016-2018 років.
Траса М-15 має стратегічне значення для економічного розвитку Півдня України, з’єднує 5 портів на Чорному морі і служить транспортним коридором для великовагових вантажівок, що прямують до міжнародного пункту пропуску Джурджулешти. Для експертизи було обрано ділянку автотраси км 83+000 – км 97+000 між населеними пунктами Монаші та Миколаївка Новоросійська протяжністю 14 кілометрів, яка була саме відремонтована в 2016 році та вже понад 4 роки перебуває в интенсивній експлуатації.
До ремонту дана ділянка була в настільки непридатному для експлуатації стані, що місцеві жителі у відчаї пікетували будівлю Кабінету Міністрів, вимагаючи негайно розпочати лагодження проїзної частини.
У межах поточного середнього ремонту ділянки на замовлення Служби автомобільних доріг в Одеській області ми виконали розпушення зношеного асфальтобетонного покриття фрезою, розподілення щебенево-піщаної суміші з наступним влаштуванням дорожньої основи за методом «холодного ресайклінгу» та вирівнюючого шару покриття із крупнозернистої асфальтобетонної суміші. Верхній шар дорожнього покриття було влаштовано з ЩМА-20. Також облаштували з’їзди та автобусні зупинки, встановили нові дорожні знаки, металеве бар’єрне огородження та нанесли дорожню розмітку.
Інтенсивність руху важковагового автотранспорту відремонтованою ділянкою дороги за останні роки зросла щонайменше вдвічі. Та, незважаючи на надмірні навантаження автотранспорту, дорожнє покриття відрізку км 83+000 – км 97+000 перебуває у такому ж стані, як і після ремонту 2016-го, підтверджують інспектори дороги.
«Дорожнє покриття на ділянці між населеними пунктами Монаші та Миколаївка Новоросійська зберігає належні експлуатаційні якості. Деформацій та руйнувань дорожнього покриття не виявлено. Лише на одній невеликій ділянці було виявлено незначне механічне пошкодження дорожнього покриття, найімовірніше, диском колеса вантажного автомобіля. Усунути таке пошкодження можна в рамках експлуатаційного утримання. Також нами були проведені вимірювання ухилів та рівності дорожнього покриття – показники перебувають у межах допустимих значень, колійність відсутня», – розповів про результати інспекції начальник відділу технічного контролю Євген Смаль.
Отже, черговий іспит на якість виконання дорожніх робіт «Автомагістраль-Південь» склала успішно. Наші дороги справно служать, незважаючи на надмірні навантаження!
А наш проєкт триває, на черзі – нові інспекції. Також очікуємо, що нашу акцію підтримають й інші учасники ринку, і ми всі побачимо, наскільки сумлінно в Україні будують та ремонтують дороги.