«Автомагістраль-Південь» першою в Україні почала формування комплексної системи підтримки профільної освіти

Національна асоціація дорожників України підбила підсумки роботи у минулому році та затвердила програму діяльності у сезоні 2021.
За словами генерального директора «Автомагістралі-Південь» Миколи Тимофеєва, НАДУ виконала головне завдання – об’єднала майже всю українську дорожню галузь.
«В асоціацію входять 52 дорожні компанії, які презентують усі регіони, усі сегменти ринку – від найбільших підрядників національного рівня до регіональних та місцевих гравців. Це означає, що НАДУ захищає інтереси всіх національних виробників – і наших лідерів, і середніх, і малих. Асоціація також об’єднала провідних виробників будівельних матеріалів, логістичні компанії та профільну освіту. Адже вони є невід’ємною частиною галузі і мають бути долучені до формування програми її розвитку», – зазначив Микола Тимофеєв.
Одним із головних напрямків діяльності НАДУ в 2021 році визначений розвиток дорожньо-будівельної освіти та популяризація професії дорожника.
– «Автомагістраль-Південь» першою в Україні почала формувати комплексну систему підтримки профільної освіти. І ми вітаємо той факт, що наш досвід масштабуватиметься на рівні НАДУ. Дефіцит якісних кадрів – це загальна проблема, яка в найближчі роки може стримувати розвиток ринку. Можна завезти будь-яку кількість обладнання та техніки, але підготувати необхідну кількість фахівців – набагато важче. Це розуміють усі, – наголосив керівник нашої компанії.
На з’їзді затвердили такі стратегічні завдання НАДУ:
  • удосконалення моделі функціонування дорожньої галузі: запровадження довгострокового планування нових проєктів;
  • поступова адаптація сфери експлуатаційного утримання відповідно до міжнародних стандартів: запровадження довгострокових контрактів на експлуатаційне обслуговування автомобільних доріг (OPRC);
  • вирішення проблеми відводу земельних ділянок, влаштування технологічних кар’єрів та виїмки грунтів для будівництва доріг;
  • завершення реформи системи ціноутворення і, як наслідок, більш активне залучення інноваційних технологій, зменшення тиску на бізнес;
  • удосконалення системи тендерних закупівель: створення механізму захисту від несумлінних гравців, що об’єднуються у консорціуми;
  • підтримка національного виробника і запровадження для іноземних підрядників обов’язкових квот на залучення місцевих фахівців.
Делегати з’їзду також затвердили Кодекс професійної етики та ділової поведінки членів НАДУ. Учасники асоціації ще раз підтвердили мету об’єднання – спільне бажання удосконалювати загальні правила функціонування ринку та трансформувати галузь до міжнародних стандартів. НАДУ не була і не буде інструментом для просування бізнес-інтересів окремих її членів. Кодекс також передбачає колегіальність ухвалення рішень і обов’язкове врахування позицій та інтересів усіх представників галузі – і малого, і середнього, і великого бізнесу.