Україна планує оновити за 2 роки доріг більше, ніж за попереднє десятиліття

У Києві розпочав роботу Всеукраїнський форум «Україна 30. Інфраструктура». У заході бере участь наша компанія.
За словами Президента України Володимира Зеленського, у 2021 році планується відремонтувати та реконструювати 4,5 тис. км державних доріг та 2 тис. км місцевих. Також має розпочатися будівництво Київської обхідної дороги загальною протяжністю 150 км, траси М-30 протяжністю 1400 км, яка буде найдовшою дорогою України і з’єднає східний і західний регіони.
Другим пріоритетним напрямком, як зазначив Володимир Зеленський, є національна програма відновлення мостів, у межах якої 2020 року побудовано та оновлено 216 мостів, зокрема довгобуд у Запоріжжі. Цьогоріч планується будівництво та оновлення 245 мостів, зокрема кременчуцького.
Голова “Укравтодору” Олександр Кубраков зазначив, що Україна планує оновити за 2 роки доріг більше, ніж за попереднє десятиліття.
«Рік тому ми презентували наші плани, більшість сприйняли їх доволі скептично. Мало хто вірив, що в держави є кадрові та матеріальні ресурси, щоб оновити 4000 км державних доріг. Сьогодні ми маємо цифру у 4056 км доріг і 158 мостів, оновлених та побудованих в областях у 2020 році”, – заявив Олександр Кубраков.
У 2021 році “Укравтодор” планує продовжити масштабувати мегапроєкти. У підсумку, в 2020–2021 роках оновлять близько 36–37% основної мережі доріг.
Однією з важливих подій форуму стало оголошення про створення державного фонду для фінансування “Великого будівництва”. Для цього створюється державне акціонерне товариство зі стартовим капіталом майже 3 мільярди доларів.
За словами Олександра Кубракова, Державний дорожній фонд не забезпечує у повному обсязі потребу фінансування для оновлення, будівництва та утримання мережі доріг. З минулого року “Укравтодор” почав залучати кошти під державні гарантії, однак великі проєкти потребують дешевих довгострокових кредитів, які в Україні наразі відсутні.
«За результатом попередніх консультацій з Урядом, Офісом Президента та профільними комітетами Верховної Ради України ми обрали механізм довгострокового фінансування під інфраструктурні облігації», – зазначив Олександр Кубраков.
Фонд “Великого будівництва” в Україні дозволить залучати довгострокове фінансування як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках, зазначив Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента України, координатор програми «Велике будівництво».
Схожі фонди працюють у більшості розвинутих країн світу – Бюро Build America, Фонд Infrastructure Canada, Macquarie Korea Infrastructure Fund, Польський фонд розвитку тощо.