«Автомагістраль-Південь» приділяє значну увагу питанню якості асфальтобетонних сумішей. Наша лабораторія контролює випуск сумішей на всіх етапах: від вхідного матеріалу до заборів проб безпосередньо на дорогах

Ми постійно оснащуємо наші лабораторні пункти новітньої технікою та створюємо умови співробітникам для покращення їхніх професійних навичок. Нещодавно двоє наших керівників – Віталій Екімов і Михайло Білай – повернулися з Німеччини. На чотириденному семінарі у місті Людвігсбург наші фахівці здобули досвід і ознайомилися з новими підходами до контролю якості. Усі отримані знання ми будемо впроваджувати в новому дорожньо-будівельному сезоні.

Основним напрямом семінару стало ознайомлення з новими технологіями, зокрема системою Superpave. Це комплексна система проектування складу асфальтобетонних сумішей, впроваджена задля отримання найкращих характеристик. Вона дозволяє усувати, а також попереджувати причини утворення дефектів дорожнього покриття. Зокрема, Superpave нівелює так зване «втомне» та термічне розтріскування, залишкові деформації – колієутворення.

Навчання проводили ключові спеціалісти науково-дослідного @IBQ Institut für Baustoff- Qualitätssicherung GmbH. IBQ займається дослідженнями дорожніх покриттів, створенням нових матеріалів і сумішей.

Разом із співробітниками «Автомагістраль-Південь» навчання проходили представники ДержДорНІІ, які розроблятимуть оновлені стандарти для галузі.

Семінар був теоретично-практичний із великою кількістю учбових випробувань у спецлабораторіях IBQ. Наші спеціалісти також побували на заводі випробувального обладнання InfraTest Pruftechnik.

«Є відмінності у підході до випробувань у Німеччині та в Україні. Німецькі фахівці більше контролюють бітум, аніж інертні матеріали, проводять дуже багато динамічних випробувань. У нас же здебільшого випробування проводяться у статиці: йде навантаження, і ми записуємо результати. А німці мають динамічні машини, які дозволяють отримати динамічне навантаження у 10 тисяч циклів», – розповів Віталій Екімов.