В Україні розпочалась реалізація пілотного проекту з впровадження системи автоматичного зважування під час руху Weight-in-Motion (WiM)

В Україні розпочалась реалізація пілотного проекту з впровадження системи автоматичного зважування під час руху Weight-in-Motion (WiM). Перші два зважувальні пункти системи (WiM1 та WiM2) запрацюють на автомобільній дорозі М-06 Київ-Чоп. WIM 1 встановлять на км 24+100 , WIM 2 буде знаходитись на км 54+285 траси М-06.
«Автомагістраль-Південь» є учасником цього міжнародного проекту. Ми виконуємо всі дорожні роботи за контрактом. Зокрема, наші спеціалісти мають відфрезерувати старе асфальтобетонне покриття та влаштувати новий шар зі щебнево-мастичної асфальтобетонної суміші на ділянках, де будуть встановлені датчики вагового контролю. Наразі наші спеціалісти вжили заходи щодо забезпечення тимчасової схеми організації дорожнього руху (погодженої поліцією), відфрезерували старе покриття та вже почали влаштовувати верхній шар асфальтобетонного покриття на ділянці, де буде розміщено WiM. Верхній шар покриття із щебенево-мастикового асфальтобетону передбачено влаштовувати товщиною до 8 см, щоб забезпечити необхідну рівність покриття та якісну роботу датчиків зважування. Адже, згідно COST, датчики повинні бути вмонтовані в однорідний шар дорожнього покриття з високим показником рівності.
Проект Weight-in-Motion – знаковий для України. Система WiM – ефективний інструмент в боротьбі з перевантаженим великогабаритним транспортом. Завдяки вмонтованим в дорожнє покриття датчикам система дозволяє точно визначити вагу вантажівки. Крім вагових датчиків, WiM облаштований іншими інтерактивними модулями. Камери фіксують швидкість, габарити, номерні знаки транспортного засобу. Система дозволяє ідентифікувати перевантажений автомобіль без зупинки руху. Зведена інформація буде передаватися на пристрої інспекторів та фіксуватися в базі даних. Очікується, що в Україні почнуть застосовувати автоматичне оформлення штрафів порушникам вагового режиму. Але цей механізм запрацює лише після внесення змін до чинного законодавства.

Тільки в рамках пілотного проекту передбачено встановлення шести пунктів на головних під’їздах до Києва, зокрема на дорогах М-06, М-03, М-01, М-05 та М-07. Загалом же Державне агентство автомобільних доріг планує встановити понад 200 зважувальних пунктів по всій Україні.