Траса «Добропілля-Лиман»: розширюємо дорогу до нормативних вимог

На Донеччині «Автомагістраль-Південь» активними темпами продовжує відновлення автотраси Т-05-14 «Добропілля-Лиман» на відрізку між Краматорськом та Добропіллям.
Наразі проводимо роботи з капітального ремонту дороги Т-05-14 на ділянці км 36+750 – км 49+615 протяжністю майже 13 км. Вона є продовженням відрізку дороги км 28+300 – км 36+750, який ми капітально відновили у 2018-2020 роках.
Згідно з проєктною документацією, на всій протяжності об’єкту заплановані роботи з розширення та посилення існуючої дороги, а також повна перебудова дороги на ділянках крутих поворотів, спусків і підйомів із доведенням поперечного, поздовжнього профілю та плану траси до нормативних параметрів, передбачених для дороги III категорії.
Роботи з поширення та посилення дороги передбачають збільшення ширини дорожнього полотна з 7 м до 8 м. Для цього спершу виконуємо фрезерування зношеного покриття та по обидва боки дороги проводимо комплекс земляних робіт зі влаштуванням на поширеннях дороги прошарку із геосинтетичного матеріалу, дренуючого шару із щебенево-піщаної суміші товщиною 15 см та шару основи із ЩПС С-5 завтовшки 28 см. Далі на всю проєктну ширину влаштовуємо шар посиленої основи із суміші фрезерованого та нового щебеневого матеріалу, обробленої цементом та бітумною емульсію (СФОВ), а також два шари асфальтобетонного покриття: 10-сантиметровий нижній шар із крупнозернистого щільного асфальтобетону та верхній шар зі щебенево-мастикового асфальтобетону товщиною 5 см.
Повна перебудова буде виконана на ділянках автошляху, елементи плану та поздовжнього профілю яких не відповідають розрахунковій швидкості руху. Для забезпечення комфортного та безпечного руху автотранспорту слід привести радіуси кривих до нормативних показників. На цих відрізках ми будуємо фактично нову дорогу.
Нині на ділянці новобудови одночасно виконуємо комплекс земляних робіт, який включає зрізання рослинного ґрунту, влаштування земляного полотна з пошаровим розрівнюванням та ущільненням ґрунту. Також проводимо
роботи з подовження та перевлаштування водопропускних труб, влаштування конструктивних шарів дорожнього одягу: роздільного прошарку із геосинтетичного матеріалу, дренуючого та нижнього шару основи з щебенево-піщаної суміші С-5, посиленої дорожньої основи зі СФОВ, нижнього та верхнього шарів асфальтобетонного покриття.
Для виконання робіт на об’єкті задіяно понад 70 працівників та 50 одиниць дорожньо-будівельної техніки. Асфальтобетонні та органо-мінеральні суміші на об’єкт доставляємо з двох наших виробничих баз, які розміщені в м. Костянтинівка Донецької області та у с. Слов’янка Дніпропетровської області.
Роботи виконуємо в цілодобовому режимі без перекриття руху транспорту. Тому перепрошуємо учасників дорожнього руху за тимчасові незручності та просимо бути пильними, дотримуватись правил дорожнього руху, звертати увагу на тимчасові дорожні знаки та виконувати вказівки регулювальників.
Завершити роботи з капітального ремонту відрізку км 36+750 – км 49+615 плануємо ще цього року. Аби пришвидшити здачу об’єкта, наші бригади працюють одночасно на двох кінцях ділянки, рухаючись назустріч.
Відремонтована ділянка дороги буде облаштована водовідвідними спорудами,  автобусними зупинками та пішохідними доріжками, зовнішнім освітленням у межах населених пунктів. Також заплановано виконання комплексу робіт зі забезпечення безпеки дорожнього руху: встановлення нових дорожніх знаків, бар’єрного огородження та нанесення дорожньої розмітки.