Микола Тимофеєв озвучив шість кроків, які покращать тендерні закупівлі 

Сьогодні за участі компанії «Автомагістраль-Південь» та інших учасників ринку в Міністерстві інфраструктури пройшла нарада щодо найгострішої проблеми в цьогорічному дорожньому будівництві – блокуванню та зриву тендерів.

Директор компанії «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв виніс на обговорення низку пропозицій, які дозволять покращити процедуру тендерних закупівель та не допустити до торгів недобросовісні компанії:

  1. Потрібно ввести критерій «фінансового становища» і зобов’язати підрядників надавати фінансову звітність за останні три роки. Це дозволить не допускати до тендерів неблагонадійні підприємства.
  2. Зобов’язати учасників тендерів надавати реєстр кредитних історій. Таким чином замовники тендерів зможуть впевнитися у фінансовому становищі підрядників та у відсутності у них критичних боргів.
  3. На великих тендерах варто встановити мінімальну суму річного грошового обігу підрядника. Це дозволить оцінити, чи в стані компанія виконати взяті на себе зобов’язання по будівництву і реконструкції ключових великих інфраструктурних об’єктів.
  4. Потрібно створити механізм перевірки банківської гарантії учасників тендеру. Оскільки в Україні існує ряд банків, які видають незабезпечені банківські гарантії. А це створює додаткові ризики для дорожньо-будівельної галузі.
  5. Зобов’язати замовників прописувати обов’язковим пунктом у тендерній документації вимогу щодо наявності відповідного досвіду. Проте, це потрібно робити без перекосів, щоб не перекривати можливість брати участь у торгах новим, але надійним підрядникам.
  6. Вартість оскарження тендерної процедури на даний час не залежить від суми закупівлі. Будь-хто може зірвати великий національний тендер. Потрібно, щоб вартість оскарження була пропорційною сумі тендеру. Це в значній мірі відіб`є бажання гратись у блокування тендерних закупівель.

Микола Тимофеєв також підтримав ідею ввести чорний список підрядників, яких не будуть допускати до участі у тендерах, але додав, що цей інструмент потрібно впроваджувати обережно, щоб його не можливо було використовувати у нечесній конкурентній боротьбі.