Фактично кожна восьма фура на українських дорогах перевантажена на чверть або більше. Такі дані на засіданні транспортного комітету парламенту озвучив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Наразі штрафи за проїзд дорогами України перевантаженого транспорту фактично відсутні. Вантажні перевезення контролюються постановою Кабміну, згідно з якою проїзд фури, перевантаженої більше, ніж на 2%, потрібно оплатити. Плата становить 0,1-0,78 євро за кілометр залежно від вагових параметрів вантажівки. Ці кошти –  фактично компенсація за псування дорожнього полотна. Якщо вантажівка їхала без документів, штрафи подвоюються, а на перевізника може чекати не надто відчутний штраф у 1700 грн.

Міністерство інфраструктури та депутати пропонують запровадити справді ефективну систему габаритно-вагового контролю. Нардепи профільного комітету підтримали законопроект, який дозволить автоматично фіксувати порушення вагових норм та виписувати штрафи порушникам.

Законопроектом передбачено штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 8500 грн. за перевищення габаритно-вагових норм від 5% до 10%. Якщо фура перевантажена на 10%-20%, штраф зростає до 1000 неоподатковуваних мінімумів – 17 тис.  грн. У випадку перевантаження на 20% доведеться сплачувати штраф у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів. Це 34 тис. грн.

Для ефективної роботи нового законодавства потрібно вирішити ще одну проблему – забезпечення українських магістралей пунктами зважування. Адже на балансі Укртрансбезпеки – органу, який здійснює габаритно-ваговий контроль, є лише 34 переносних вагових комплексів. Вони дозволяють перевірити всього 272 тис. транспортних засобів на рік, а це менше 1% від усього вагового транспорту на автошляхах України.

Частково ця проблема вже вирішується завдяки міжнародним донорам. Цьогоріч стартує пілотний проект Світового банку Weight-in-Motion (WiM), у якому бере участь наша компанія. Мета проекту – охопити всі під’їзди до столиці стаціонарними пунктами зважування. У новому проекті «Автомагістраль-Південь» виконуватиме всі дорожні роботи зі встановлення зважувальних пунктів.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cqaOfWlgkkM&feature=youtu.be