“Автомагістраль-Південь» розпочала реалізацію договору про зимову експлуатацію Одеської траси

«Автомагістраль-Південь» почала реалізовувати договір по зимовій експлуатації Одеської траси, підписаний восени цього року. Вперше цю роботу було доручено приватному підряднику. Про пілотний проект, запроваджений у межах Київської області (км 11+660 – км 143+028), сьогодні розповів керівник «Укравтодору» Славомір Новак під час навчань з протидії надзвичайним ситуаціям та огляду техніки.

В тендері, який відбувся у вересні цього року, брали участь декілька великих компаній. «Автомагістраль-Південь» запропонувала найнижчу ціну – сума контракту складає біля 41 млн.грн. В «Укравтодорі» вважають, що «Автомагістраль-Південь» зможе ефективно та оперативно чистити трасу та інфраструктурні об’єкти від снігу та обробляти дорожнє покриття реагентами. Контрактом передбачена також літня та міжсезонна експлуатація доріг.

«У компанії є достатні обігові кошти, вони закупили нову техніку, ми з ними ефективно співпрацюємо. Але ми будемо контролювати якість роботи з експлуатації доріг, яку здійснюють приватні компанії», – сказав Славомір Новак.

Голова «Укравтодору» додав, що компанія «Автомагістраль-Південь» пройшла «перший удар зими» успішно.

Отже, цієї зими Одеську трасу, яку традиційно вважають проблемною через велику кількість форс-мажорних ситуацій, нарешті почнуть своєчасно прибирати від снігу та ожеледиці. А робота снігоприбиральної техніки не буде шкодити дорожньому покриттю та розмітці.

«Впевнений, водії швидко відчують різницю – як було раніше, і як буде тепер. Ми запроваджуємо в Україні якісно нову модель експлуатації доріг, яка ефективно діє у країнах Європі. Нарешті з`являється чітко регламентована відповідальність підрядника за стан дороги. Автомобіліст як платник податків розуміє, з кого спитати, якщо на дорозі залишаться сніг чи ожеледиця», – зазначив генеральний директор компанії «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв.

За його словами, «Автомагістраль-Південь» закупила нове обладнання для ефективного догляду за трасою. Зокрема, 11 комбінованих дорожніх машин (КДМ) для обробки та очищення покриття. Усього для зимового утримання планується використання понад 40 одиниць спеціальної техніки компанії, зокрема 12 автомобілів зі снігоочисними відвалами, 2 шнекороторних снігоочищувачі, 4 автогрейдера, 4 трактора зі снігоочисними відвалами, 4 навантажувача та інших.

Завдяки цьому прибирання спецтехнікою стає більш якісним та безпечним: зменшується ймовірність пошкодження асфальту та суттєво збільшується ефективність роботи.

По всій довжині ділянки дороги облаштовано чотири бази зберігання піщано-сольових сумішей та інших реагентів. Бази облаштовані необхідною інфраструктурою, зокрема диспетчерськими пунктами. «Автомагістраль-Південь» уже закупила необхідну кількість антиожеледних реагентів і матеріалів для зимового утримання та провела навчання персоналу.

«Наша техніка перебуває у стані постійної готовності до реагування на складні погодні умови, зберігається на базах неподалік дороги. Наші спеціалісти постійно слідкують за прогнозом погоди, відбувається моніторинг стан дороги. Наша техніка у будь-який момент готова виїхати на прибирання снігу. Я впевнений, що початок роботи нашої компанії дозволить значно знизити рівень аварійності на Одеській трасі у зимовий період та зберегти не одне життя. А найсучасніша техніка збереже дорожнє покриття та у рази подовжить строк служби дороги. «Автомагістраль-Південь» – це компанія номер один в Україні у сфері будівництва та ремонту доріг. Ми перші, хто впроваджує нові технології, завозить нову, найсучаснішу техніку та обладнання. Впевнений, ми також станемо номер один на ринку експлуатації доріг», – зазначив Тимофеєв.