«Автомагістраль-Південь» почала впроваджувати пасивну боротьбу зі снігом

При зимовому догляді за трасою М-05 «Київ-Одеса» «Автомагістраль-Південь» використовує різноманітні методи ефективного очищення дорожнього покриття від снігу. Наша дорожньо-експлуатаційна ланка, окрім активного прибирання снігу й очищення дороги, почала впроваджувати пасивну боротьбу зі снігом.

Для цього вздовж чотирьох ділянок автошляху наші працівники встановили 1500 погонних метрів полімерної сітки, яка затримує сніг під час сніговіїв.

«Коли дме вітер з поля, сітка затримує сніг, щоб він не потрапляв на дорожнє полотно. Сітка простоїть до весни, потім її знімемо і зберігатимемо до наступної зими», – розповідає Євген Кубарський, інженер відділу технічного контролю.

Сітку заввишки 1,7 м розтягають на відстані не менше 50 м від дороги відрізками по 100-300 м. «Протисніжною огорожею» вже обладнано чотири ділянки: км 78+900 – км 79+000, км 62+000 – 62+200, км 102+000 – км 103+000, км 142+000 – км 143+000.

Такий спосіб снігоборотьби дозволяє підвищити безпеку руху та економити державні кошти при догляді за дорогою: менше снігу на автошляху – менше проїздів снігоочисної техніки, менший розхід піщано-соляних сумішей.

Перед встановленням загородження наші спеціалісти домовилися із агровиробниками, які орендують та обробляють прилеглі до дороги поля.

«Фермерам це також вигідно, адже сніг затримується на їхніх полях, вкриває озимі культури й захищає їх від вимерзання», – каже Євген Кубарський.

Окрім встановлення сітки, наші співробітники також облаштовують вздовж дороги снігові насипи. Минулого тижня «Автомагістраль-Південь» спорудила близько 60 км сніжних валів.