“Автомагістраль-Південь” впроваджує передові технології в дорожній галузі

Вперше в Україні на дорогах державного значення для ремонту дорожнього покриття на ділянці з інтенсивним рухом великовантажного транспорту використовується сучасна технологія НіMA (highly modified asphalt) . Ремонт проходить на невеликій ділянці автомобільної дороги М15 “Одеса – Рені”, км 48+400 – км 48+800, що біля пункту пропуску Маяки-Удобне на кордоні України з Молдовою.
Під’їзд до КПП – місце повільного руху транспорту, в тому числі значної кількості великовантажного. І хоча ця ділянка була відремонтована іншим підрядником в 2017 році, на покритті вже з’явилася значна колійність. Для вирішення даної проблеми Служба автомобільних доріг в Одеській області звернулась до “Автомагістраль-Південь”.
Після обстеження вказаної ділянки фахівці нашої лабораторії запропонували влаштувати на цій ділянці посилене дорожнє покриття з асфальтобетонної суміші на високомодифікованому бітумі (HiMA).
НіMA, за своїми властивостями, найкраще підходить для влаштування нижніх і верхніх шарів дорожнього одягу в місцях повільного руху та зупинок великовантажного транспорту. Для модифікації бітуму використовувався полімер-модифікатор типу SBS Kraton™ D 0243 в значній кількості – не менше 7,5 відсотків від ваги бітуму.
НіMA широко використовується у світі. Полімерні модифікатори добре працюють в різних температурних режимах. Наприклад, в 2013 році, напередодні проведення чемпіонату світу з футболу, з такого матеріалу були зроблені дороги в Катарі. В 2014 році з високомодифікованого асфальтобетону влаштували дорогу на Алясці. НіMA використовували при будівництві злітно-посадкових смуг та руліжних доріжок в аеропортах Вроцлава, Катовице, Праги та інших.
Отже, асфальтобетон HiMA за своїми характеристиками є альтернативою цементобетону та має якнайкраще підійти і для проблемної ділянки дороги “Одеса-Рені”.
Наші спеціалісти вже відфрезерували старе асфальтобетонне покриття, влаштували нове двошарове покриття з використанням високомодифікованих асфальтобетонних сумішей: вирівнюючий шар крупнозернистого асфальтобетону товщиною 10 см та верхній шар щебнево-мастикового асфальтобетону (ЩМА-20) товщиною 5 см.